مقالات, نورپردازی و روشنایی

نورپردازی چیست؟

شناخت انواع روش های نورپردازی

نور محیط می تواند تأثیرات بسیار مهمی را بر روی روان و بینایی افراد بگذارد. تحقیقات نشان داده عواملی همچون نور محیط و نورپردازی را می توان یکی از مهم ترین عوامل سلامت روان به شمار آورد. کالای برق در این مقاله قصد دارد چند مورد از انواع تکنیک های نورپردازی را با شما به اشتراک بگذارد. با ما همراه باشید.

اهمیت نورپردازی در چیست؟

غیر قابل انکار است که وقتی در طول روز وارد اتاقی می شویم که نور آفتاب مستقیم به آن می تابد احساس سلامت، گرما و نشاط بیشتری خواهیم داشت؛ در حالی که اتاق هایی که از نور آفتاب برخوردار نیستند احساس خمودگی، بی حوصلگی و افسردگی را در افراد ایجاد می کند. به این حالات تأثیر روانی نور می گویند که با به کار بردن صحیح نور مصنوعی در فضا کنترل خواهد شد.

اهمیت استفاده از نورپردازی درست و اصولی، علاوه بر احساس خوشآیندی که به افراد القا خواهد کرد، باعث زیبایی محیط و افزایش راندمان کاری نیز خواهد شد. با اجرای تکنیک های نورپردازی می توان محیط را دوست داشتنی و منحصر به فرد ساخت و خاطره ای ویژه از محیط در ذهن مخاطب یا مهمان آن فضا به وجود آورد. کافی شاپی را تصور کنید که از نور تنها برای روشن کردن محیط استفاده کرده است و در عین حال محیطی را به خاطر بیاورید که با جای گذاری درست ابزارهای روشنایی قصد دارد مفهومی را به مخاطب انتقال دهد؛ انتخاب شما برای گذران اوقات فراغت کدام خواهد بود؟ قطعا گزینه دوم!

بنابراین در استفاده از انواع تکنیک های نورپردازی باید به خاطر داشته باشیم که به بهترین شکل از آنها بهره مند شویم تا جایگزینی مناسب برای نور طبیعی خلق کنیم. نورپردازی، به سه دسته کلی داخلی، نما و فضای باز تقسیم می شود که در ادامه به توضیح مفصل هر عنوان می پردازیم.

مشاهده همه محصولات مخصوص نورپردازی

نورپردازی داخلی

نورپردازی یکی از اصول مهم در دکوراسیون داخلی محسوب می شود؛ عدم توجه به اصول نورپردازی در طراحی دکور منزل، فضای سرد، تیره و بی ‌روح را خواهد ساخت. پیروی از قوانین و استفاده از انواع تکنیک های نورپرازی باعث افزایش جلوه بصری اتاق‌، وسایل اصلی و لوازم دکوراتیو خواهد شد.

اصول نورپردازی، که در طراحی روشنایی داخل ساختمان باید به آنها توجه داشته باشید عبارتند از:

  • محل نصب منبع نور
  •  استفاده از سیم ‌کشی برق منابع نور به ‌شکل توکار
  • تنوع در رنگ، جنس و زاویه منابع نوری
  • هارمونی نورپردازی با سبک معماری ساختمان
  • استفاده از سیستم هوشمند نورپردازی
  • به‌ کارگیری منابع نوری با ‌مصرف برق مناسب
  • استفاده از تکنیک سایه و روشن
  • اهمیت نورپردازی در طراحی داخلی

انواع نورپردازی داخل ساختمان

روشنایی داخلی ساختمان را می توان به سه دسته نور اصلی، نور کناره و نور تزئینی تقسیم می شود. هر کدام از موارد این دسته بندی می تواند شامل اصول و ابزارهای ویژه می شود!

نورپردازی از سقف با پنل ال ای دی 60*60نور اصلی

این دسته از نورپردازی داخلی که با نام اصلی یا محیطی شناخته می شود همان نور محیط پر کننده بخش عمده اتاق است و به شما امکان می دهد با خیال راحت در اطراف اتاق حرکت کنید. نور مورد نیاز در این نورپردازی به طور معمول با استفاده از چراغ های خطی یا منبع نورهایی با روشنایی زیاد تأمین می شوند. در این شیوه می توان از نور مخفی، نورپردازی های خطی و یا وسایل روشنایی دیواری استفاده کرد.

چراغ‌های خطی (linear lighting) از مدرن ‌ترین سیستم‌ های روشنایی هستند که از نظر کارایی نسبت به سیستم ‌های روشنایی قدیمی بازده نوری بسیار بیشتر، طول عمر بالاتر، شار نوری بهتر و مصرف انرژی کمتری دارند. همچنین نور را به صورت یکدست و یکنواخت به محیط اضافه خواهند کرد. با استفاده از این نوع چراغ می ‌توان طراحی ‌های متنوع و زیبایی را با توجه به معماری و دکوراسیون محل مورد نظرخلق کرد. در واقع این چراغ که با ایجاد لاین های نوری مناسب گوشه ها و کنج ها نیز هست، می تواند علاوه بر تأمین نور مورد نیاز به زیابایی محیط نیط کمک کند.

استفاده از نور اصلی در محیط های کاری که نیاز به تمرکز و قدرت دید بیشتری دارند می تواند علاوه بر بالا برن راندمان کاری، از بروز آسیب و خسارت جلوگیری کند. بعنوان مثال می توانید کارگاه خیاطی را متصور شوید؛ اگر میز برش یا چرخ های خیاطی از نور مورد نیاز برخوردار نباشند، می تواند زمینه ساز آسیب به کارکنان و یا خسارت به مواد مصرفی شود. نور کافی، بیشتر از دیگر ملزومات ایمنی می تواند حافظ امنیت افراد باشد.

نور مکمل یا کناره

استفاده از چراغ‌های نور متمرکز یا موضعی در تکنیک های نورپردازی برای برجسته کردن یک نقطه کانونی خاص است. این شیوه نورپردازی نور محدودی را به محیط مشخصی می دهد. برای اجرای این روش می توان از چراغ دیوارکوب یا دیواری به عنوان یک منبع نوری برای نصب بر روی دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان استفاده می ‌شود. یکی از کاربردهای اصلی این ابزارها نورپردازی دکوراسیون داخلی است.

بعنوان مثال می توان از نور دیوارکوب به عنوان لامپ شب خواب در اتاق خواب استفاده کرد و در برخی موارد نیز به عنوان لامپ دکوراتیو در نمای دکوراسون داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد فضا در انتخاب نوع این ابزار بسیار تأثیرگذار است، دیوارکوب را می ‌توان با دیگر لوازم روشنایی منزل به صورت هماهنگ و یکدست با لوستر سفارش داد تا زیبایی و جلوه‌ی بیشتری به نمای داخلی ببخشد.

نورپردازی تزئینی

جذابیت و درخشش هر ساختمان با نورپردازی تزئینی تکمیل خواهد شد. در این نوع از انواع تکنیک های نورپردازی با اضافه کردن چراغ های دکوراتیو یا تزئینی می توان جلوه ویژه ای به فضای داخلی ساختمان بخشید.

در اجرای این نوع نورپردازی، از ابزارهای روشنایی همچون چراغ ریلی و چراغ چشمی بر روی یک منطقه خاص استفاده می شود. تابلویی را بر روی دیوار و یا گچبری خاصی را مصور شوید که با استفاده از چراغ های دکوراتیو نور افشانی و تزئین شده اند. این کار برای استفاده روزمره و ایجاد روشنایی استفاده نمی شود و صرفا جنبه زیبایی بخشی به محیط دارد.

در طراحی این سبک روشنایی داخلی، از عوامل مختلفی مثل رنگ مبلمان، رنگ اتاق و کاربرد اتاق در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال، اتاق مطالعه در مقایسه با آشپزخانه دارای سبک متفاوتی از روشنایی تزئینی خواهد بود. اگر نورپردازی های تزیئنی به درستی انجام شود، باعث ایجاد جلوه ای خاص در اتاق ها خواهد شد. از انواع مختلفی از برای نورپردازی تزئینی استفاده می شود که شامل لوسترها، چراغ های سقفی، چراغ های دکوراتیو، نور های مخفی، چراغ های پارکتی، سنسوردار و… می شوند.

نورپردازی برج آرمیتاژ مشهد

نورپردازی نمای ساختمان

یکی دیگر از شیوه های نورپردازی، روشنایی نمای ساختمان است که با اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. حتما تجربه تردد نیمه شبانه و مواجهه با ساختمانی که از دور می درخشد را داشته اید؛ یکی از اهداف استفاده از این شیوه روشنایی، ایجاد جلوه و زیبایی ساختمان است. به این منظور از ریسه شلنگی استفاده می شود و بیش از مبحث روشنایی و کاربرد آن، زیبایی ساختمان مدنظر است.

دیگر کاربرد استفاده از این تکنیک، تبلیغات و ایجاد جذابیت بصری است. با استفاده از نورپردازی بر روی نمای ساختمان می توان به انتقال مفهومی تبلیغاتی پرداخت و توجه رهگذران را به مفهوم انتقال داده شده جلب کرد. این تکنیک در بسیاری از کشورها و ساختمان های تجاری معروف استفاده می شود و با اقبال زیادی همراه بوده است. به عنوان مثال می توانیم به برج خلیفه دبی و یا حتی مجتمع تجاری آرمیتاژ مشهد اشاره کنیم.

تکنیک های نورپردازی در فضای باز

یکی دیگر از تکنیک های نورپردازی که می خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم، نورپردازی فضای باز است که می توانید از آن در حیاط منزل، باغ، ویلا، پارک یا فضای سبز استفاده کنید. روش های متعددی برای این کار وجود دارد و می توانید منبع نور را از زوایای مختلف و با اهداف متفاوتی به سوژه های خود بتابانید. این شیوه، به تأمین روشنایی و نور در فضای باز می پردازد و به ویژه در شب کاربرد بیشتری دارد.
برای اجرای هر چه بهتر این نورپردازی، باید سوژه را به خوبی بشناسید. سوژه مورد نظر می تواند درخت، باغچه، حوض، پله، دیوار، مجسمه، آبنما یا هر چیز دیگر باشد که شما می خواهد در فضای باز مورد توجه واقع شود و یا قصد دارید با ایجاد روشنایی در آن محل، دید بهتری را ایجاد کنید. در ادامه به ابزارهای معمول و متداول برای اجرای این نورپردازی خواهیم پرداخت.

منبع نور قوی

از این تکنیک در روشنایی محیط هایی که در شب به نور بیشتری برای تردد نیاز دارند استفاده می شود. برجسته کردن یک نقطه کانونی مانند پرچم، تندیس، نیمکت، صندلی راحتی یا فواره با استفاده از این تکنیک نورپردازی انجام می‌ شود. شاید لازم باشد برای نورپردازی بهتر از دو یا تعداد بیشتری منبع نوری استفاده کنید. پروژکتورها می ‌توانند روی دیوار یا شاخه درخت نصب شوند و این شیوه نورآرایی، احساس امنیت را در یک حیاط تاریک به ارمغان بیاورند.

علاوه بر استفاده از منبع نوری قوی و کامل، می توان از چراغ های دفنی برای روشنایی در سطح زمین یا پله ها استفاده کرد. اینگونه چراغ ها، با استفاده از لامپ های ال ای دی، میزان مصرف انرژی کمتری را در مقابل نور زیاد و مفید دارا هستند. می توانید با استفاده از این شیوه، علاوه بر زیبایی، امنیت تردد در شب و تاریکی را خلق کنید.

نمونه نورپردازی روی دیوار با چراغ دیوارکوب

نورپردازی روی دیوار

دیوارها و بخش ‌های خارجی ساختمان که در طول روز مورد توجه قرار نمی ‌گیرند، می ‌توانند در تاریکی شب چشم ‌انداز جذابی را بسازند. دودکش ‌ها، دیوارهای دور حیاط، دیوارهای ساختمان، دیوارهای ورودی و دیگر سطوحی که می توان نام دیوار را به آنها اطلاق کرد، گزینه خوبی برای نورپردازی هستند. برای اجرای این شیوه نورپردازی در فضای باز، از دیوارکوب های خیابانی استفاده می شود.
محصول یاد شده را می توان در انواع ظاهری مختلف و مطابق با دیزاین و معماری محیط انتخاب و نصب کرد. این شیوه علاوه بر ایجاد روشنایی مورد نیاز محیط در ساعات فقدان نور طبیعی، می تواند تأمین کننده روشنایی مورد نیاز باشد.

چراغ ایستاده و پارکی

این چراغ را حتما در پارک ها مشاهده کرده اید. ستونی زیبا و نه به بلندی تیرهای چراغ برق که بر روی آن لامپی با نور مهتابی در حبابی زیبا قرار دارد. از چراغ های پارکی برای روشنایی محیط باز، پارک ها، باغ و مسیر عبور و ورودی منازل ویلایی استفاده می شود. استفاده از لامپ های ال ای دی به شما این امکان را می دهد که علاوه بر تأمین نور مکفی و مورد نیاز، با اتلاف انرژی کمتری روبرو باشید. این شیوه نورپردازی علاوه بر امنیت و تأمین نور، جذابیت بصری ویژه ای ایجاد می کند و جلوه ای خاص به فضای شما می بخشد.

 

نورپردازی حیاط با چراغ ایستاده پارکی

مشاوره نورپردازی در کالای برق

در این مقاله در تلاش بودیم تا شیوه های مختلف نورپردازی و تکنیک های آن را با شما به اشتراک بگذاریم. نورپردازی و تأمین روشنایی محیط بر موارد متعددی همچون سلامت روان افراد، بالا بردن راندمان کاری، امنیت، زیبایی و جذابیت بصری تأثیرگذار است. استفاده از تجربه متخصصین این زمینه و بهره گیری از ملزومات و وسایل استاندارد و با میزان مصرف انرژی کمتر، می تواند آرامش را با هزینه ای کم به روزمره شما بیافزاید.

ما در تیم کالای برق، با سالها تجربه نورپردازی در زمینه‌های مختلف با هدف بهبود نورپردازی در محیط‌های خانگی، صنعتی، خدماتی و… آماده خدمت رسانی به شماست. برای بهره بردن از خدمات نورپردازی و مشاوره با ما در تماس باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *