آموزش تعمیرات, برق کشی, مقالات, نورپردازی و روشنایی

چشمک زدن لامپ و چراغ در حالت خاموش و روشن به چه معناست؟!

علت های چشمک زدن لامپ

چشمک زدن، سوسو زدن یا فلیکرینگ (flickering) لامپ به‌معنای قطع و وصل شدن متناوب نور آن به صورت دائم است که علاوه بر اذیت چشم انسان، نشان از اشکالی جدی در مورد لامپ و نوررسانی آن است.

علت‌های چشمک زدن لامپ و چراغ

اگر یک لامپ در صورت خاموش بودن سوسو بزند، احتمالا دارای مشکلاتی است که می‌توانند در قسمت‌ها و اجزای مختلفی از آن باشند؛ از جمله:

  • کیفیت پایین لامپ و چراغ
  • خطا در سیمکشی چراغ
  • اشکال در کارکرد کلیدهای برق چراغدار
  • نامناسب بودن سنسورهای حرکتی
  • ناسازگاری دیمر با لامپ و چراغ
  • ناکارآمدی ترانسفورماتور

کیفیت پایین لامپ و چراغ

یکی از دلایل ساده و عمده سوسو زدن لامپ، کیفیت پایین آن است. کیفیت پایین موجب عدم توانایی مدار آن در انتقال مناسب الکتریسیته می‌شود و این ناتوانی بعضا به چشمک زدن یا فلیکرینگ آن منجر می شود هم‌چنین استفاده از لامپ بی‌کیفیت باعث ایجاد نور نامناسب از سوی لامپ و در نتیجه نوررسانی ضعیف به محیط می‌شود.

برای حل این مشکل باید اقدام به تعویض لامپ و جایگزینی آن با لامپی با کیفیت بهتر کرد. لامپ باکیفیت علاوه بر این که طول عمر بالاتری دارد، با نوررسانی بهتر و مناسب‌تر خود علاوه بر بهبود فضای محیط، برای چشم و بینایی انسان نیز بی‌خطرتر است. برای انتخاب یک لامپ با کیفیت مناسب باید به نکاتی توجه کرد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

چگونه یک لامپ و چراغ مناسب انتخاب کنیم؟

  1. مهم ترین نکته در انتخاب لامپ، هماهنگی آن با فضایی است که قرار است در آن استفاده شود. بسته به محیط موردنظر لامپ‌های ال ای دی، کم‌مصرف، رشته ای و … می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند.
  2. نکته ای دیگر که در انتخاب لامپ باید مورد توجه قرار بگیرد، میزان مصرف برق آن است.  توان مصرفی و روشنایی لامپ فاکتورهایی هستند که باید بر اساس اندازه محیط مورد استفاده برای چراغ، رنگ محیط و دیگر موارد در نظر گرفته شوند.
  3. اعتبار برند لامپ از مهم‌ترین نکاتی است که در هنگام خرید، باید به آن توجه شود. به طور کلی هرچه برند یک لامپ معتبرتر باشد، کیفیت محصولات آن نیز بهتر و برای خرید مناسب تر است.
ازجمله برندهای معتبر روشنایی می توان به پارس شعاع توس، شعاع الکتریک، والانور، پرتو نور توس و… اشاره کرد.

خطا در سیمکشی

خطا در سیمکشی لامپ از دیگر عللی است که منجر به سوسو زدن لامپ می شود. نحوه صحیح سیمکشی یک لامپ به این‌ صورت است که سیم نول مستقیما به لامپ متصل باشد و سیم فاز در مسیر کلید قرار داشته باشد، اگر این نقشه به طور صحیح اجرا نشود موجب اتصالی و چشمک زدن لامپ می‌شود. برای حل این مسئله باید نحوه سیمکشی لامپ را اصلاح کرده و با سیمکشی مجدد آن، فاز و نول را در جای صحیح خود قرار داد.

اشکال در کارکرد کلیدهای برق چراغدار

اگر لامپ کم‌مصرف یا ال ای دی به یک کلید برق چراغدار متصل باشد، احتمال دارد که مشکل سوسو زدن آن ناشی از اشکال در همین کلید باشد. کلیدهای برق همان کلیدهایی هستند که برای قطع و وصل کردن جریان برق لامپ مورد استفاده قرار می‌گیرند و کلیدهای برق چراغدار کلیدهایی هستند که با دارا بودن یک چراغ در درون خود در شب و فضاهای تاریک قابل شناسایی هستند. اگر در هنگام خاموش بودن چراغ مقداری از الکتریسیته در مدار آن جریان یابد، این اتفاق باعث چشمک زدن چراغ می شود. برای حل این مشکل می‌توانید کلیدهای برق مربوطه را تعویض کنید و اگر هم‌چنان مشکل پابرجا بود، باید لامپ را از مدار خود خارج کنید.

نامناسب بودن سنسورهای حرکتی

هر سنسور حرکتی برای این که به درستی کار خود را انجام بدهد، نیاز به مقدار مشخصی بار دارد که عموما حداقل بار است اگر این مقدار مشخص بار از حد خود بیشتر شود، منجر به اخلال در کارکرد صحیح سنسور حرکتی خواهد شد و لامپ شروع به سوسو زدن می کند. برای رفع این مشکل یا باید از سنسورهای حرکتی کم‌بار استفاده کنید و یا این که با قرار دادن یک رله سوییچ در مسیر مدار ناهماهنگی آن را برطرف کنید؛ از این طریق چشمک زدن لامپ متوقف خواهد شد.

ناسازگاری دیمر با لامپ

دیمر قطعه ای الکترونیکی است که با توجه به مدارالکترونیکی تعبیه شده در داخل لامپ، امکان کنترل میزان روشنایی آن را فراهم می‌کند. دیمرهای قدیمی با استفاده از امکان افزایش و کاهش روشنایی نور لامپ، متناسب با چراغ های قدیمی هستند و از این نظر در هماهنگی کامل با این لامپ‌ها مشکلی ندارند ولی لامپ‌های جدید ال ای دی و کم‌مصرف به علت این که به مقدار معینی از ولتاژ نیازمند هستند، امکان تنظیم میزان نور لامپ را ندارند و از این نظر با دیمرهای قدیمی ناسازگارند این عدم هماهنگی در نهایت موجب چشمک زدن لامپ در حالت خاموش می شود. برای حل این مسئله باید از لامپ‌هایی استفاده کنید که امکان اتصال به دیمر را داشته باشند و هم‌چنین باید اطمینان حاصل کنید که دیمر شما با لامپ‌های ال ای دی و کم‌مصرف سازگار باشد، راه حل‌های دیگر در این زمینه استفاده از کلید تک پل و یا خارج کردن دیمر از مدار الکترونیکی است.

ناکارآمدی ترانسفورماتور

ترانسفورماتورقطعه ای الکتریکی است که برای کنترل میزان ولتاژ برق ازآن استفاده می شود؛ اگر چراغ ال ای دی شما به ترانسفورماتور متصل است، علت سوسو زدن آن می تواند در همین قطعه باشد. پایین بودن ولتاژ خروجی ترانسفورماتور و ایجاد نوسانات در آن از عللی است که می تواند باعث چشمک زدن لامپ ال ای دی و کم مصرف باشد. برای حل این مسیله می‌بایست از ترانسفورماتورهایی استفاده کنید که دارای کیفیت مناسب و هماهنگ با چراغ موردنظر شما باشند.

علت سوسو زدن لامپ روشن چیست؟

چشمک زدن لامپ در حالت روشن علل گوناگونی دارد که به پایان رسیدن عمر مفید لامپ عمده‌ترین این علل است، در کنار این دلیل اصلی می توان از دلایل دیگری نیز نام برد که می‌توانند منجر به سوسو زدن لامپ در حالت روشن بشوند؛ از جمله این دلایل  به موارد زیر اشاره می‌شود:

  1. سوختن قطعاتی مانند: ای سی، خازن، فیوزو…
  2. استفاده از قطعات بی‌کیفیت در اجزایی مانند: منبع تغذیه و برد و… در هنگام تولید لامپ.
  3. اتمام ظرفیت خازن چراغ.

نکته: چشمک زدن لامپ در حالت روشن به دو صورت مرئی و نامرئی بروز می‌کند که چشمک زدن نامرئی توسط چشم انسان دیده نمی شود ولی می تواند تاثیرات مخربی بر سلامتی فرد بگذارد؛ اگر سوسو زدن لامپ روشن در حالت مریی یا نامریی اصلاح نشود، ممکن است منجر به حملات صرع، تشنج، سرگیجه، سردردهای مزمن و… بشود.

برای حل این مسئله باید در ابتدا عیب‌ یابی کرده و قطعه یا قطعات معیوب را بیابید سپس با تهیه قطعات کاملا مشابه اقدام به تعویض آن‌ها به‌ جای قطعات مشکل‌دار بکنید. توصیه می‌شود که در حین انجام این اعمال جوانب احتیاط و ایمنی را به طور کامل رعایت فرمایید.

تلاش ما در این مقاله بر این بوده است که به اصلی‌ترین علل چشمک زدن یک لامپ بپردازیم و به راه حل‌هایی در جهت رفع این موضوع اشاره کنیم اما در نهایت توصیه دوستانه ما به شما خوانندگان گرامی این است که حتی‌ المقدور از خدمات حرفه‌ای کارشناسان برق استفاده کنید و اگر تخصصی در این زمینه ندارید، کار را به متخصصان این حرفه واگذار کنید. همکاران ما در گروه کالای برق با سابقه سال‌ها کار حرفه ای در این زمینه آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند.

2 دیدگاه در “چشمک زدن لامپ و چراغ در حالت خاموش و روشن به چه معناست؟!

  1. س امینی گفت:

    سلام, آیا چشمک زدن لامپ در حالت خاموش باعث مصرف برق میشود؟ منظورم اینه که با اینکه لامپ خاموش است ولی کنتور میندازه؟ممنون

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      درود، یک عدد لامپ که مصرفی ندارد
      اگر همه لامپ ها اینطور هستند، به جای دغدغه مصرف برق،باید دغدغه سوختن چراغ ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *